Tupun tarina

Tupun tarina

Tuusulan puolesta ry, Tupu, on vahva, puolueista riippumaton kuntalaisyhdistys avoimen ja demokraattisen päätöksenteon puolesta. Vuoden 2021  kuntavaaleissa nousimme valtuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi 11 valtuutetun voimin. Ensimmäisissa aluevaaleissa 2022 olimme osa sitoutumattomien ehdokkaita, valituiksi aluevaltuustoon tuli kolme aluevaltuutettua Tupusta, Tuusulan suurin aluevaltuustoryhmä. 

Osallistuimme kuntavaaleihin ensimmäisen kerran vuonna 2004 ja siitä lähtien olemme olleet kolmen suurimman ryhmän joukossa. Meillä on nyt kunnassa lähes 50 luottamushenkilöä ja noin 100 luottamushenkilöpositioita vastuullamme.   Tupulaiset vaikuttavat myös suurimpana ryhmänä kirkkovaltuustossa  ( 8 kirkkovaltuuston jäsentä) ja ylikunnallisessa päätöksenteossa.

Puoluerajat ylittävä Tupu haluaa kehittää vaikuttamista kuntalaisen näkökulmasta. Joukossamme on pääosin puolueisiin sitoutumattomia, mutta myös muutamia eri puolueiden  jäseniäon joukossamme. Tupussa toimiessaan  he ovat kuitenkin aina kuntalaisten asialla. Meitä yhdistää  vahva tahto tuoda päätöksentekoon aitoa kumppanuutta kuntalaisten, viranhaltijoiden, puolueiden ja muiden ryhmittymien kesken – Tuusulan omista näkökohdista.

Tupu syntyi kuntalaisten aktiivisuudesta

Tupun syntyhistoria juontaa alkunsa valtuustokaudelle 2001–2004. Tuolloin joukko valtuutettuja koki, että valtuustopäätöksiä ei tehty enää yhteistyön ja kumppanuuden hengessä, vaan yhteisen edun tilalle oli tullut puolueiden etu. Tuusulassa oli ajauduttu edustuksellisen demokratian kriisiin, sillä kunnan korkeinta päätösvaltaa käyttävä kunnanvaltuusto ja osa kunnanhallituksesta käytännössä sivuutettiin päätöksentosta.

"Kuntalaisten tulee voida vaikuttaa suoraan kaikkiin heitä koskeviin 
ja kiinnostaviin ja asioihin, eikä yhdenkään ryhmän etu ei saa mennä kuntalaisten edun edelle". Tästä periaatteista ja parinkymmenen kuntavaltuutetun aktiivisuudesta syntyi Tuusulan kunnantalolla 28.10.2003 puoluerajat ylittävä kuntalaisyhdistys Tuusulan puolesta ry, Tupu.

Valtuustokaudella 2005–2008 Tupulla oli jo toiseksi suurimpana valtuustoryhmänä neljätoista valtuutettua ja luottamushenkilöedustus kaikissa lautakunnissa. Seuraavissa vaaleissa 2008 Tupu sai kolmanneksi eniten ääniä ja vuoden 2021 kuten myös 2012 vaaleissa nousimme taas Tuusulan toiseksi suurimmaksi valtuustoryhmäksi. 

Tupun luottamushenkilöihin voit tutustua tästä.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan Tupun toimintaan!